De 9e Grote Modelspoorexpo te Leuven

0
1168

Onze Belgische collega’s organiseren in oktober voor de negende keer de ‘Grote Modelspoorexpo’. De enige grote tentoonstelling van modeltreinen in België wordt om de twee jaar georganiseerd en presenteert telkens de mooiste modelspoorwegen van het land en daarbuiten. De 9e editie van deze tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 in de Brabanthal in Leuven, niet ver van Brussel.

 

Deze expo is erin geslaagd om een ​​plaats te krijgen tussen de toptentoonstellingen in de Benelux. De organisatoren nodigden niet minder dan 35 banen uit, groot en klein, in diverse schalen en met uiteenlopende thema’s. Dit beslaat ongeveer de helft van de totale oppervlakte van 6.000 m² van de hal. Saint-Tourbière wordt voor de eerste keer buiten Nederland getoond. Andere Nederlandse toppers zijn: Stefanowo, Mara Harbor, Mouville, Het oude stukgoed, en Luikse staalindustrie.

Uit Frankrijk komen ‘Monthermé PK – 160’ van de Club Maquettisme Sedanais, ‘Les Bouts de Bois’ van Michel Lecoursonnais, ’57 Bis rue Eiffefe’ van François Joyau en de Escadrille Saint-Michel  met ‘Trinca-Vecnou’ en ‘VEB Pürmalt’. De bekende Marcel Ackle presenteert ‘Achtung – Feldbahn Kreuzt’. Emmanuel Nouaillier toont en demonstreert zijn kunnen. En uiteraard zijn er vele modelbanen uit het gastland afkomstig, waaronder vele primeurs. De volledige lijst, inclusief talrijke foto’s en filmpjes vindt u op de website van de expo.

Naast de kleine fijne baantjes kan het publiek ook genieten van grote modelspoorwegen waarop lange realistische treinsamenstellingen defileren. Een van de grotere banen heeft een Duitse thema in tijdperk II en heet ‘Thüringer Bahn’. Bij de andere grote mag je het station van Walferdange (Luxemburg) rekenen in 1:43,5 , evenals ‘Kempenland’ naar Belgisch voorbeeld in 1:87. Fremo heeft een modulebaan met meer dan 50 meter spoorweg in H0 fine-scale. Deze beslaat een oppervlakte van 195 m²!

Naast de 35 uitgenodigde banen zullen niet minder dan 18 deelnemers aan de minibaantjes wedstrijd deelnemen. Een jury en het publiek zullen de winnaars kiezen.

Verschillende internationaal gerenommeerde modelbouwers zullen hun geheimen onthullen en hun werken onder de aandacht brengen. Tot slot zullen meer dan 70 commerciële stands een breed scala aan artikelen bieden met betrekking tot de hobby. Onder hen grote fabrikanten en importeurs, winkels van nieuw en tweedehands, maar ook kleinseriefabrikanten uit verschillende landen.

Dat een ritje naar België zeker de moeite waard is, laten de begeleidende foto’s zien. Leuven is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. De Brabanthal beschikt over een ruime parking aan de democratische prijs van 4 euro per dag en de organisatie zorgt voor gratis pendelbussen tussen het station en hal, met historische bussen.

Bezoek de website waar u alle details over de exposanten en alle praktische informatie vindt omtrent dit evenement.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here