Eurospoor2018: Extra veel buitenlandse modelbanen!

0
1565

Jaarlijks kijken vele hobbyisten, verzamelaars en treinliefhebbers reikhalzend uit naar het modelspoorevenement Eurospoor. Treinen, treinen en nog eens treinen, 3 Jaarbeurshallen vol. Dat is Eurospoor in een notendop. Dit jaar vindt Eurospoor vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november aanstaande plaats. Volwassenen en kinderen kunnen genieten van 60 van de meest schitterende modelbanen ter wereld, tot in detail nagebouwd. In 3 enorme Jaarbeurshallen (20.000 m2) tonen honderden hobbyisten van vele nationaliteiten hun mooiste creaties en daarnaast is er de beroemde modelspoormarkt. Bijna 1 kilometer aan ontelbare stands en verkoopkraampjes met nieuwe en gebruikte modeltreinen en bijbehorende zaken als landschappen, gebouwen en niet te vergeten de technische noviteiten voor digitale besturing. Daarnaast is er ruimte voor een dioramawedstrijd en de stichting Beneluxspoor die advies en modelbouwdemonstraties geeft.

Al meer dan 25 jaar zijn Leo en Chitra de oprichters en drijvende kracht achter de Eurospoor trein. Gestart in een klein zaaltje in Zaandam en langzaam groter gegroeid tot een internationaal evenement, waarvoor hobbyisten van heinde en verre naar de Jaarbeurs komen. De naam ‘Eurospoor’ voor het evenement kwam bijna als vanzelf, omdat in 1993 de grenzen open zouden gaan en het derhalve voor buitenlanders makkelijker zou worden om met goederen en modelbanen de landsgrenzen te passeren zonder veel formaliteiten.

Perfectie in modelspoorwegbouw (meer dan 60 modelbanen on show), een (kleine) greep:

Houtkap in Montana en ertswinning op Vancouver Island in Canada
Eurospoor doet zijn naam eer aan. De bezoeker kan wegdromen in nooit eerder geziene modelbanen uit bijvoorbeeld Zwitserland, Frankrijk, Duitsland , Belgie, Engeland en Nederland. Maar ook het Amerikaanse landschap wordt niet vergeten getuige o.a. de uit UK afkomstige modelbaan Prospect point, waarin de houtkap in de uitgestrekte wouden van Montana in het late stoomtijdperk wordt uitgebeeld. De ertswinning op Vancouver Island geschiedde met dezelfde gammele treintjes onder barre omstandigheden.

Het modelspoor anno 2018 wordt gekenmerkt door de groeiende aandacht voor detail. Een modelspoorbaan is veel meer geworden dan ‘n rondje rails en her en der een boom of huisje. Het gaat nu om het op schaal nabouwen van de realiteit. Met bewegende delen en bijbehorende geluiden in het landschap zoals het carsystem, huizen mét echte interieurs en ledverlichting, machines die graven, figuren die matten kloppen, bewegende deuren en nog veel meer zijn in het digitale tijdperk steeds beter op schaal te zien en te horen.

Historische plekken
Daarnaast hebben modelspoorwegbouwers ook meer belangstelling gekregen voor het op schaal nabouwen van een bestaande situatie of een historische plaats. Een van de deelnemers is de Franse club ‘Ferroviaire Grangeois’die de lokale museumlijn ‘Le Mastrou”uit de Ardeche heeft nagebouwd. Deze lijn slingert zich door kloven en groene vallei van de rivier de Doux. Om deze 32 vierkante meter grote baan naar Nederland te brengen wordt met een vrachtwagen met 5 personen een rit van 1000 kilometer gemaakt.

Romantisch Sachsen
Ook treffen we op Eurospoor 2018 ‘de Bimmelbahner’uit Duitsland. Zij zijn de niet-clubgebonden bouwers van een enorme Sachsische modulebaan met een lengte van minimaal 25 meter. De baan ademt de sfeer uit Epoche III (1949 – 1970) in de voormalige DDR, toen er nog met stoom gereden werd. De romantische route voert over kleine beekjes door wouden, langs vakwerkhuizen en doet ondertussen verschillende haltes aan.

Industrie
Naast romantiek heeft de organisatie ook altijd aandacht voor industrie in model op het evenement. Deze invulling wordt gegeven door de modelspoorvereniging Hoyerswerda uit Duitsland. Zij bouwden in model de grootste en zwaarste graafmachines waarmee bruinkoop uit de grond wordt gehaald. In schaal 1:120 wordt het graaf- en laadverloop naar het spoor getoond. Daarbij zijn de speciale seinen en bijzondere voertuigen niet vergeten.

A4 dioramawedstrijd
Na het succes vorig jaar van de dioramawedstrijd met 24 deelnemers heeft de stichting Modelspoorwijzer zich sterk gemaakt om in samenwerking met het modelspoortijdschrift Railhobby en Eurospoor onder leiding van Jeffrey Onrust ook voor 2018 een dioramawedstrijd uit te schrijven. En ja, het lijkt ongelofelijk, maar al deze werkjes zijn gebouwd op het formaat van een velletje papier (A4). Het motto van deze wedstrijd is dan ook: “Niet te groot, niet te klein. Op een A4-tje moet het te bouwen zijn”! Op de beurs zullen de diorama’s 3 dagen lang tentoongesteld worden. Er is een vakjury, maar bezoekers mogen ook hun stem uitbrengen. Zondagmiddag vindt de prijsuitreiking plaats. Onze persfoto’s tonen u diorama’s uit eerdere jaren.

Kinderen op Eurospoor (zondag gratis)
Op Eurospoor komen ook kinderen volop aan hun trekken. Bij een aantal clubs mogen ze meehelpen de baan te bedienen, virtueel een echte trein besturen en zelfs kunnen ze meerijden in een grote modeltrein. Daarnaast mogen ze zich uitleven op de modelspoortafels en bij Railclub Utrecht hun eigen locomotievenloods bouwen. Op zondag 11 november mogen kinderen t/m 11 jaar onder leiding van een volwassene de beurs gratis bezoeken (bij online kaartbestelling).

Ook zonder zelf actief met de modelspoorhobby bezig te zijn is het een lust voor het oog om de prachtig werkende miniatuurspoorbanen te zien. Eurospoor is een dagvullend evenement voor iedereen die eens wat anders wil.

Algemene informatie
Eurospoor 2018 vindt plaats van 9 t/m 11 november in Jaarbeurs Utrecht. De beurs is drie dagen lang geopend vrijdag 10.00 tot zondag 17.00 uur. Toegangskaarten kosten online € 16,50 / kind t/m 11 jaar: € 7,00. Op zondag 11 november mogen kinderen t/m 11 jaar onder leiding van een volwassene de beurs gratis bezoeken (bij online kaartbestelling). Meer informatie op www.eurospoor.nl

Railhobby beursactie tijdens Eurospoor
Tijdens het bouwen van uw baan genieten van een kop koffie dankzij deze Railhobby mok! Alleen te koop tijdens Eurospoor. Kom snel naar de stand (tegenover de ingang) want de voorraad is beperkt! Prijs abonnees €6,99 (niet abonnees €7,99).
En we hebben niet alleen maar mokken… 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here