Historisch Rondje Miljoenenlijn bedreigd

0
1970

De Zuid-Limburgse Spoorweg Maatschappij (ZLSM) dreigt in Kerkrade de aansluiting op het hoofdspoorwegnet kwijt te raken. ProRail is van plan om de aansluiting in Kerkrade te verwijderen. Daarmee zou een einde komen aan de plannen van een toeristische stoomtrein tussen de stations Kerkrade Centrum en Valkenburg.

De ZLSM is verantwoordelijk voor de exploitatie van een deel van een omvangrijk spoorwegnet in Limburg dat ooit een grote rol speelde in het kolen- en personeelsvervoer van de Nederlandse mijnen. Deze zogeheten Miljoenenlijn en haar aansluitingen verdienen het dan ook om als industrieel monument bewaard te blijven. Het loskoppelen van een aansluiting in Kerkrade wordt gezien als een aantasting van dit railmonument. Reden voor de Erfgoedvereniging Heemschut en de Vereniging Historisch Railvervoer Nederland om gezamenlijk ProRail dringend te verzoeken om van het verwijderen van de aansluiting af te zien.

Voor de toeristische infrastructuur in Limburg is de stoomtrein tussen Kerkrade Centrum en Valkenburg van groot belang. Helaas zijn er in de afgelopen jaren enkele besluiten genomen die deze ambitie doorkruisten en die uiteindelijk tegen hoge kosten moesten worden terug gedraaid. Zo moest de door NS Infra, in 1996, opgebroken verbinding in Schin op Geul uiteindelijk door ProRail, op verzoek van de minister, in 2006 tegen hoge kosten worden hersteld. Dit nadat de Minister ZLSM in het gelijk had gesteld in een door hun in 1996 ingediend bezwaar bij het Ministerie. Door gewijzigde wetgeving werd het vervolgens onmogelijk gemaakt te rijden tussen Schin op Geul en Valkenburg. Het Ministerie van I & W is thans doende de wetgeving aan te passen om dit weer mogelijk te maken. Daarmee komt het rijden tussen Valkenburg en Kerkrade Centrum weer een stap dichterbij. Indien ProRail haar voornemen tot het opheffen van deze aansluiting bij Kerkrade doorzet kan zich een herhaling voordoen waarbij uiteindelijk de rechter of minister wederom bepaalt dat de opheffing van deze aansluiting ten onrechte is uitgevoerd, waarna deze tegen hoge kosten door ProRail zal moeten worden hersteld. Vandaar de dringende oproep aan ProRail om van de verwijdering af te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in