Kühn Modell & Digital draagt TT over aan Roco

0
650

Roco gaat verder met het uitbreiden van merken en schalen. Vanaf oktober 2023 wordt Roco een totaalleverancier voor de schaal 1:120 “table top” (TT). Roco neemt het volledige TT-gedeelte van het Duitse bedrijf Kühn Modell & Digital over. Hiermee komt Roco aan de top van het segment, vlak achter marktleider Tillig. Modelspoorders krijgen de keuze uit 40 Roco productfamilies met eigen railsystemen. “Met deze aanzienlijke uitbreiding van ons productassortiment in de TT-sector verwachten we een omzetgroei van ongeveer 2 miljoen euro. We zijn zeer verheugd dat we het volledige productassortiment en alle gereedschappen en apparatuur van Kühn kunnen overnemen,” aldus de directeuren van Modelleisenbahn GmbH (Irmtraud Königshofer, Björn Döring en Erwin Negeli) die tevreden zijn over de succesvolle deal. Torsten Kühn, de oprichter van het bedrijf, ziet het op dezelfde manier: “Ik weet dat mijn levenswerk, mijn TT-productassortiment, in goede handen zal zijn. De nieuwe Roco TT-producten worden gepresenteerd op de “Modell-Hobby-Spiel” beurs.

Een klassieke win-win situatie

“Torsten Kühn is net als wij een professionele ontwikkelaar met veel aandacht voor detail en we kennen elkaar al heel lang. We hadden 13 productfamilies in het TT-segment met locomotieven en goederenwagons, maar geen passagierswagons of spoorsystemen. Nu breiden we ons assortiment uit en worden we een totaalleverancier,” zegt Björn Döring. 27 TT-productfamilies – bestaande uit locomotieven en aanverwante producten zoals stuurstandrijtuigen en zit- en dubbeldeksrijtuigen – samen met het railsysteem, een locomotief en twee N-spoorrijtuigen worden toegevoegd aan de 13 Roco TT productfamilies. Als het gaat om N-spoor met een schaal van 1:160 is Fleischmann marktleider in Europa. Met het TT-spoor wordt een belangrijke pijler toegevoegd en het verstevigt Roco’s leidende positie in het tweerail gelijkstroomsegment.

Nieuwe modellen in 2024

In 2024 zullen meer dan 50 modellen worden aangeboden in het Roco TT-assortiment, waaronder stoomlocomotieven van de serie 38  en diesellocomotieven van de serie V 100. Deze worden aangevuld met een breed scala aan passagiers- en goederenwagons, authentiek tot in het kleinste detail. Zowel het railsysteem als de populaire modellen in kleurvarianten zullen TT modelspoorfans volgend jaar verblijden, maar er wordt ook gewerkt aan nieuwe ontwerpen.

TT-spoor

Het TT-spoor werd in 1946 ontwikkeld in Noord-Amerika en is wijdverspreid in Oost-Europa en de oostelijke staten van Duitsland, maar wordt niet veel gebruikt in West-Europa, Noord-Amerika en Azië. Er is momenteel een duidelijke trend met deze schaal in de westelijke staten van Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België en de Scandinavische landen.

Torsten Kühn en zijn passie voor modelspoorwegen

De match was mogelijk omdat er geen concurrentie is tussen Roco en het bedrijf Kühn. Dit betekent dat Roco alle productiemiddelen en apparatuur kan overnemen. In 1998 begon Kühn met de ontwikkeling van zijn eerste digitale producten, zoals de locomotiefdecoder voor modelbanen. Het idee om zijn eigen modelspoorvoertuigen te produceren kwam in 2004. Twee jaar later leverde Kühn de eerste van zes locomotieven af – serie 110.1 van de DB en serie 211 van de DR. Het assortiment werd daarna voortdurend uitgebreid. In 2010 voegde het bedrijf zijn eigen systeem toe. Daarmee werd Kühn Modell & Digital een full-range TT-spoorleverancier

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in