Miniworld in coronatijd: stilzitten, dat doen we niet!

0
2532

Waar 2020 goed begon in januari en februari, was daar ineens corona en moest Miniworld in maart noodgedwongen haar deuren sluiten. Nul bezoekers. In de eerste twee lock down-maanden nog maar 3 collega’s die er dagelijks waren. Stilte… Maar Miniworld heeft in die periode zeker niet stil gezeten!

Achter de schermen werd keihard doorgewerkt. Eerst door nog maar een klein aantal medewerkers. In de loop van de tijd werden dit er wat meer. Nu de treinen, vrachtauto’s en bussen stil stonden, was er tijd voor onderhoud. Motoren gingen uit elkaar, onderdelen werden schoongemaakt en waar nodig vervangen, assen en lagers werden gereinigd en gesmeerd, de verlichting werd gecontroleerd. Zo kregen alle treinen een ‘grote beurt’, waarbij meteen ook wat achterstallig onderhoud werd uitgevoerd. Een hoop werk, zeker als je bedenkt dat er ruim 100 treinen in Miniworld rondrijden en het aantal wagons dik over de 1000 gaat! Ook werd er in wagons en gebouwen extra verlichting ingebouwd, gewerkt aan de elektronica in ons ‘Groot-Brittannië’-deel en werden allerlei onderhouds- en schoonmaakklussen uitgevoerd waar we normaal weinig tot geen tijd voor hebben.

Modelatelier
Ondertussen bouwde ons modelatelier verder aan allerlei projecten. Zo kwam een waarheidsgetrouwe (ook in historisch perspectief) maquette van Hotel de Wereld en van het gebouw de Nieuwe Maaskant in Miniworld te staan, is de maquette van het Depot Boijmans van Beuningen in de miniatuurwereld geplaatst, worden momenteel de laatste puntjes op de i gezet voor de KPN-toren en bouwen we aan de bekende Schotse Dalwhinnie Distillery. Ook werd in ons Schotland de beroemde waterval ‘Grey Mare’s Tail’ afgemaakt. Dit alles naast een aantal externe opdrachten (waar we heel blij mee zijn!), zoals het restaureren van de maquette van de Burcht van Voorne en het bouwen van een maquette van Fort Kijkduin.

Miniworld bezorgt verhalen thuis
Als onze fans niet naar ons kunnen toekomen, gaan wij toch naar onze fans toe?
Miniworld is in eerste instantie natuurlijk een mooie miniatuurwereld, waarin men ogen en tijd tekort komt om alle bewegende en stilstaande objecten te bekijken. Maar… Miniworld is ook een plek waar heden en verleden door elkaar heen lopen en waar verhalen kunnen worden verteld over hoe het was, hoe het is (en soms ook over hoe het gaat worden: ‘ons’ Centraal Station Rotterdam was eerder open dan het echte!). Toen Miniworld haar deuren moest sluiten, besloten wij die verhalen te gaan ‘thuisbezorgen’. Niet aan de deur, maar via ons YouTube kanaal, zodat ze op smartphone, tablet of PC bekeken en beluisterd kunnen worden!
Er staan inmiddels al een paar mooie verhalen op YouTube, van Hotel De Wereld in Wageningen, de Euromast, het Delta Hotel in Vlaardingen en het Coolsingelziekenhuis. En we zullen er in de loop van de tijd steeds verhalen aan toevoegen. Op datzelfde YouTube-kanaal vindt u ook items over ‘Monumenten in Miniatuur’, de ‘Nieuwe Maaskant’ en ‘Nationale Molendag 2020’. Er is daar veel te zien!
Ook stelde Miniworld in deze periode een starterspakket samen dat verkocht werd in onze webshop onder de naam ‘Uw eigen Miniworld thuis’. Dat is onmogelijk”, denkt u misschien. Wel, Miniworld maakte het onmogelijke waar. Met dit project wilden we alle mensen die het langdurig thuiszitten een beetje (of heel erg) zat werden, een leuk en leerzame activiteit bezorgen. Hiervoor werd speciaal een mooie video gemaakt over landschapsbouw voor beginners. Dit alles natuurlijk niet alleen uit altruïsme: het leverde ook nog een beetje extra inkomen voor Miniworld in deze rare tijden. Leuk is dat er ruim 70 pakketten zijn verkocht. Ook dat was hard werken, want die werden allemaal hier verpakt, van brieven voorzien en verstuurd.

Miniworld en de coronamaatregelen
Naast al deze werkzaamheden moest Miniworld zich in mei ook gaan voorbereiden op het weer kunnen openen van haar deuren, geheel volgens de regels van het RIVM. Ook dat was een enorme klus. Een reserveringssysteem in het leven roepen, met tape looproutes uitzetten, alle werkplekken afschermen en ‘corona-proof’ maken (1,5 meter – regel), overal middelen plaatsen voor het desinfecteren van handen. Via nieuwsbrieven en berichten op social media bleef Miniworld ondertussen haar fans natuurlijk op de hoogte houden van alles.

Eindelijk weer open!
En toen was het zover! Vanaf 1 juni mochten we weer bezoekers ontvangen. Hoewel onze minibewoners het eigenlijk wel lekker rustig vonden, die weken zonder mensen over de vloer, waren ze nu toch ook blij dat er weer actie was. Rijdende treinen, vrachtauto’s en bussen, draaiende molens en – ook belangrijk – het dag-en-nachtritme weer in ere hersteld. Kijk vooral eens naar het openingsfilmpje op ons YouTube-kanaal!
Net als overal moeten ook onze bezoekers de door de overheid ingestelde regels opvolgen. Dus: 1,5 meter tussenruimte aanhouden, handen desinfecteren, niezen in de elleboog, kortom, al die richtlijnen waar we ons de afgelopen maanden aan hebben moeten houden.
Wat de komende tijd gaat brengen is nog spannend. Wij hopen natuurlijk dat iedereen Miniworld weer weet te vinden, want de bezoekersaantallen zijn nog lang niet terug op het normale niveau. De maandenlange sluiting, en daarna, toen we weer open waren, het vooraf moeten reserveren en de tijdsloten met de daaraan gekoppelde lage maximaal toegestane aantallen bezoekers, de hoge drempel voor mensen om met het OV te reizen en de algemene voorzichtigheid, dat alles heeft een grote impact. En toen kwam daar ook nog eens een hittegolf overheen… Daarom: iedereen is weer meer dan welkom! Ondertussen werken wij gewoon door. Voor en achter de schermen!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here