Smalspoor in het Sodawerk Bernburg

0
259

In Railhobby 447 brengen we een bezoek aan het dieselparadijs Bernburg. Het plaatsje onder Magdeburg heeft nog een attractie voor spoorliefhebbers: een smalspoorbedrijf met opvallende locomotieven.

Het smalspoornetwerk vormt de verbinding tussen de kalksteengroeve en het Sodawerk van Solvay in het dorp Bernburg. De spoorbreedte bedraagt 900 millimeter. Deze spoorbreedte is onder andere gekozen vanwege het profiel van de tunnel die de toegang tot de groeve vormt. Er rijden twee treinen, elk bestaande uit een opvallende locomotief en vijf zelflossers. De locomotieven lijken iets van een SBB Krokodil in zich te hebben door de middencabine en twee lange neuzen.

Bouwjaar 2006
Beide locomotieven hebben een uiterlijk dat prima in dergelijke industrieën past: hoekig en robuust. Een flinke stroomafnemer maakt ze extra grof. Het design is typisch jaren 80, maar de twee in gebruik zijnde locomotieven komen uit 2006 en zijn door Schalker Eisenhütte Maschinenfabrik gebouwd. Het koppel verving de twee laatste door LEW gebouwde locomotieven van het type EL 3 (bouwjaar 1978), waarvan loc 3 nog als reserve dient (en bij de locloods zichtbaar is op Google Maps) en loc 4 als monument het bedrijfsterrein opleukt.

Meer dan diesel
Hoewel Bernburg haar grootste bekendheid dankt aan stoere diesels en armseinen, is een bezoek aan de smalspoorlijn nabij het Sodawerk ook de moeite waard. Meer inspiratie voor een bezoek aan Bernburg lees je in Railhobby 447, die vanaf nu verkrijgbaar is.

All-in en online abonnees lezen het hele artikel hier. Geen abonnee? Word nu lid of bestel het magazine via Railhobby.nl/shop.

Foto: Een van de treinen tussen de groeve en het Sodawerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in