Unieke expositie ‘Circus per Spoor’ in het Modelspoor Museum

0
155

Op donderdag 27 juni wordt een unieke tentoonstelling geopend in het Modelspoor Museum door wethouder Petra van den Akker en circuskenner Simon Visser. Ook Sander Balk van Circus Salto is er met zijn draaiorgel. De expositie ‘Circus per Spoor’ is vanaf 29 juni t/m eind december voor het publiek te zien.

Onderdelen van deze tentoonstelling zijn: een levensecht miniatuur van circus Krone (schaal 1:87) en van Sarrasani (schaal 1:43). Miniatuur circus Sarrasani vertrekt medio september naar Engeland en is dus tot eind augustus te zien.

De tentoonstelling ‘Circus per Spoor’ laat aan de hand van vele afbeeldingen, affiches en een heuse circusopstelling zien hoe diverse circussen door de jaren heen per trein van en naar hun bestemming werden vervoerd. De voorbereiding en het voltrekken van deze tentoonstelling is mede dankzij veel circuskenners en liefhebbers.

Laat in de 19e eeuw werden de circussen te groot en te complex om via de weg naar de
volgende bestemming te reizen. Men kwam op het idee om een gespecialiseerde circustrein te gebruiken. Een trein waarop efficiënt de wagens, de dieren, de artiesten en de tent konden worden in- en uitgeladen. Hierdoor werd het mogelijk na de avondvoorstelling op te breken, naar de volgende locatie te rijden en weer op te bouwen vóór de matineevoorstelling. Het circus van P.T. Barnum was in Amerika het eerste circus dat zich per trein verplaatste en al snel vervoerden Europese circussen zich per trein. De laatste circustrein die de regio Friesland aandeed was van Circus American in Leeuwarden in 1993.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in