Unieke tentoonstelling HOVM laat geschiedenis PCC-car zien

0
193

Op zondag 21 april is de publieksopening van de tentoonstelling ‘PCC75’ in het Haags Openbaar Vervoer Museum. De historische tram is een icoon in Den Haag, die tot begin jaren 90 Hagenaars naar school of werk brengt. De opening van de tentoonstelling is de start van een jaar vol met festiviteiten.

In het museum in de remise in de Frans Halsstraat wordt de historie van de PCC in woord, beeld en realiteit gepresenteerd. Samen met de Haagse PCC’s, zijn deze zomer ook Belgische PCC-cars uit bijvoorbeeld Gent en Brussel te zien. PCC 7065 uit Brussel is al bij de opening aanwezig.

Betrouwbare werkpaarden
De PCC-car komt 75 jaar geleden vanuit de Verenigde Staten voor het eerst naar Den Haag. Het begint in 1949 heel voorzichtig, met de komst van twee trams. Het wordt een groot succes. Uiteindelijk rijden er in de Hofstad door de jaren heen 234 van deze bijzondere en betrouwbare werkpaarden, van 1949 tot 1993.

De PCC is in Den Haag, maar ook in andere plaatsen in Europa en de VS de redder van het tramvervoer, omdat deze tram door zijn snelle optrekken en comfort meekomt met het oprukkende autoverkeer. Veel Hagenaars herinneren zich de PCC nog levendig, bijvoorbeeld de serie met de kleine raampjes of de latere donkergele uitvoering, waarmee ze naar werk, familie of strand gaan.

Bijzondere ritten
Gedurende het jaar vinden er speciale evenementen plaats, waaronder bijzondere ritten met PCC’s door Den Haag en een themaweekend met PCC in model. De data hiervoor zijn te vinden op hovm.nl/pcc75.

Een speciale dag wordt 2 juni. Dan is de PCC veelvuldig te zien op lijn 11 en kunnen reizigers gratis mee van Hollands Spoor naar Scheveningen Haven. Wij hopen u op deze dag ook te mogen begroeten aan boord van onze trams.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in